Taakdelegatie

In deze praktijk wordt gewerkt met taakdelegatie. Dat betekent dat een deel van de taken van de orthodontist worden overgenomen door de assistenten. De assistenten zijn hiervoor intern- en extern opgeleid en daarna bekwaam en bevoegd verklaard. De assistenten werken altijd in opdracht van de orthodontist, waarbij de orthodontist altijd eindverantwoordelijk blijft voor alle uitgevoerde handelingen.

Duur en zorg
De duur van de behandeling is afhankelijk van de leeftijd en groei, de mate van de afwijking en de motivatie en medewerking van de patiënt. Wil je een goed resultaat bereiken, dan dien je de instructies van de orthodontist nadrukkelijk op te volgen. En ook goed en vaak, minimaal twee keer per dag, poetsen van het gebit en de beugel is van groot belang. De meeste beugels controleren we eens in de vier tot acht weken.

Visie op apparatuur en behandeling
Wij werken op basis van de nieuwste behandelsystemen en maken een bewuste keuze in gebruik van patiëntvriendelijke materialen. Buitenbeugels gebruiken we bijna niet. Wat de vaste apparatuur betreft, werken we met het zelfligerende Damon bracketsysteem. Hiermee kunnen we meestal ruimte maken zonder gezonde tanden en kiezen te trekken (extraheren). Extraheren is in onze ogen enkel onvermijdelijk wanneer het bepalend is voor het profiel en/of wanneer er sprake is van extreem ruimtegebrek. Tot slot biedt het Damon systeem onder andere keramische brackets in de bovenkaak; een onopvallende  slotjesbeugel.

De meest gebruikte beugels in onze praktijk zijn: de activator (blokbeugel) en vaste apparatuur (slotjesbeugel) .

Bij plaatsing van alle beugels informeren wij je en/of ouder(s)uitgebreid, waarbij we je tevens een instructiefolder meegeven.